Presenter, eller kan man kalla det de?

Igår så hade jag ju släkt kalas här hemma hos oss. Vi började med att fika cheeskaken som jag baka och sedan senare på kvällen taco gratängen. 
 
Mina presenter eller om man kan kalla det de, jag fick ju bara pengar och det var de jag ville ha. Mycket bättre att själv köpa precis vad man vill ha? Presenter eller paket tycker jag igentligen är något som är inslaget i papper och snören. Som man sedan river upp. Men ja, pengar räknas vell också. Fick även mitt älskade päron som jag tycker är super fint.
 
Jag fick sammanlagt 1300kr. Nu blir det mycket shopping.
 
 
 

Släkt kalas

Nu så gör vi förberedelse inför mitt släkt kalas jag fyllde ju år förra helgen. Igår kväll så bakade vi cheescake. (jag fick bestämma) Det är min favorit, specielt med kexchoklad i botten. Men nu hela morgonen har vi städat och fixat iårdning inför att gästerna ska komma. Idag blir det bara närmsta släkten så som, faster m man, mormor och morfar, farmor m man, moster och morbror m barn. Tycker att det räcker så. Till kvällsmat blir det taco gratäng. Nu så ska jag fortsätta städa och fixa iårdning mig själv. Bilder från "kalaset" kommer ikväll eller imorgon.
 
 
Mitt rum
 
 
 

Passet med Yorky

Idag var det äntligen dags för ridlektion på ridhuset igen. Vi har ju som sagt haft inställt i två veckor men är nu igång igen. Idag så fick jag rida Yorky en utav de svåraste ponnyerna på ridskolan. Han är både pigg och stark. Vi övade idag på böjt spår. Tre bommar på volterna, både skritt, trav och galopp bommar övade vi med. Det va mest fokusering på vägen och att de skulle vara stälda och böjda. För mig gick det faktist jätte bra (ändå bara andra gången jag rider honom) och känndes som om jag hade bra kontroll. Han lyssnade både fram och tillbaks. Sedan satte Jossan (min ridlärare) upp ett kryss på båda volterna. Vi började på ena volten, rida stält och format och hoppa det lilla skuttet. Sedan vidare i galopp, upp och stå i två pungt sits hela långsidan och sen sjunka ner till tre punkt och ställa, forma och hoppa. Det gick jätte bra! Men måste tänka på att inte va så hård i innertygel utan slappna av i handen och bjuda. När Jossan väl sa till och jag förbättra det och släppte efter lite på tyglen och red lite mer med skäcklarna gick allt som en dans. Gud vad kul det är när det går så bra! Nya favorit hästen funnen.
 
Lite bilder från idag.
 
Även en bild på hur det ser ut nu när det gjort om, nya fräscha boxar osv.
 
 
 

Plugga

Nu har jag kommit hem från skolan. (vi fick sluta tidigare) Dags att sätta sig och plugga nu då. Vi har några prov nästa vecka, två läxor och även några uppgifter som ska vara klara. Rätt mycket nu asså, men hinner ju med hästarna så då är det okej. Senare idag så ska jag ju äntligen åka till Ridhuset, våra lektioner har ju varit inställda i två veckor nu. Så det blir kul att känna på ridskolehästarna igen. Förra gången red jag ponnyn Yorky för första gången. Det gick faktist rätt bra. Han är ändå rätt svår riden och kan bli stark.
 
 
 

REAL täcket

Fick nyss ett sms från REAL att mit täcke som jag vunnit inte fanns inne i storleken. Tråkigt eftersom att jag skulle fått det idag annars. Men de frågade fall jag ville ha ett schabrak eller något annat. Men jag stod fast vid mitt täcke så de har nu beställt ett. Får vell hämta det nästa torsdag fall det kommit. 
 
 

Real Gymnasiet - VUNNIT

På hästmässan så hade Real gymnasiet en monter, där man kunde läsa information om gymnasiet. De hade också en tävling där man skulle besvara frågon om själva gymnasiet. Man skulle också fylla i vad man ville vinna. Man kunde välja mellan schabrak, hundtäcke, hästtäcke, tröja och grimma. Jag valde ett hästtäcke. 
 
Denna gången hade jag turen med mig. De smsade mig dagen efter och talade om att jag vunnit. Jag skulle igentligen åkt till det gymnasiet men undrade ifall dem kunde lägga det på Borås Ridhus så jag kunde ta det på torsdag när jag ska dit. Så imorgon så får jag det. Värkligen kul att jag vann, brukar inte ha sån tur. Själv tycker jag täcket är riktigt fint!
 
Hittade inte någon bra bild på google på täcket så denna får duga :)
 
 
 

Galoppträning

 
Kom till stallet när det börjat mörkna, så jag tog på oss extra mycket reflexer eftersom det säkert skulle vara kolsvart när vi kom tillbaks, och det var de! Tog nya bootsen och svans reflex på vanni och själv hade jag en reflex på armen och en på benet. Min kompis Cristy var också med, vi försökte hitta en vanig reflexväst till henne men hittade inte någon så hon fick ta Luceros reflex boot och satte dom ovanför knäna och två på armarna. Skrattade ihjäl mig när jag såg henne, ass fuult med häst boots på en människa. Men alltid bäst att ha mycket reflexer, när har man förmycket liksom?
 
Idag blev passet värkligen inriktat på galoppen. Då menar jag inte hur själva galoppen såg ut utan galoppfattningarna. Det hon haft problem med. Att hon då "springer" "rusar" in i galoppen. Det blir liksom inte galopp direkt. Tränaren Jessica bad mig då pröva att lägga en bom ibörjan av en långsida. Och komma i trav mot bommen och över bommen fatta galopp. Denna metod funkade och var riktigt bra. Jag började trava över bommen några gånger och sedan började jag med övningen. Lugn men ändå energisk trav mot bommen och galoppfattning över. I början gick det rätt så bra och efter att kommit på bommer ca 3gånger så gick det super bra! Fortsatte övningen några varv till och sedan bytte jag varv och tog andra galoppfattningen. Då gick det ass bra rent ut sagt. Efter att gjort övningen i andra varvet några gånger så tästade jag att göra en galoppfattning utan bommen. Och se där! Hon sprang inte ett ända trav steg fram, utan lyssnade och tog fattningen direkt. Så om ni har problem med att er häst springer in i galoppen så testa denna sak. Funkade super bra. Bara för att det gick så bra så gjorde jag cirka fyra fattningar till och dom gick också strålande. Nästa pass blir det att se fall hon tar fattningen direkt även då, annars så börjar jag med denna övning i början. 
 
Super nöjd med detta passet...ungefär som vanligt. Underbar ponny asså!
 Gammal bild från karos och Mimmis uteritt.
 
 
 

Gårdagens pass

Igår var jag uppe och red Mero. Tog bussen efter skolan. När ja kom upp tog jag in honom och borstade honom. Sen sadlade jag han och tränsade han, sen red jag till padocken. Började med att skritta väldigt mycket sedan travade jag mycket på volt och jobbade honom, Travade även lite över bommar. Sen tog jag lite galopp jobbade även på volten i galopp och galopperade över bommarna. Sedan i slutet tog jag några hopp på 80-90. Väldigt nöjd över hur duktig han var!
//Alexzandra

UTERITTEN - barbacka

Här kommer en liten film av min och Alexzandras ute ritt. Måste bara säga att jag låter sjukt löjligt i videon. Men det va så oväntat att Bella skulle bocka. Hon brukar liksom aldrig göra det! HAHA, så jag ropa HON BOCKA, HON BOCKA. Haha låter ass fult i videon ;)
 
 

Rid tips

Tempoväxlingar: är en riktigt bra övning för att få igång rygg och bakben så att hästen tar för sig och sviktar i                                 ryggen och får snabba bakben.
 
 
Serpentinbågar: Övningen går ut på att rida tre eller fyra serpentinbågar i trav och i varje båge rida skänkelvikning                            undan innerskänkeln, och strax före medellinjen rakrikta och öka, sen halvhalt och ta tillbaka                                och skänkelvikning igen men då för nya innerskänkeln i nästa båge och så vidare med övningen.                            Den resulterar i en lösgjord innersida och koll på yttersidan med hjälp av upprepande halvhalter                              på ytter.
 
Vändningar:       Börja i skritt. Det går ut på att rida på en liten fyrkant innanför spåret, och att vid varje hörn göra                              en kvartsvändning på bakdelen. Så du ska samla skritten strax innan vändningen, sedan göra                                kvartsvändningen och sedan rakt fram och öka skritten några steg och så vidare. Ytterskänkeln                              ska hela tiden vara placerad långt fram och ta halvhalter på yttertygeln, innerskänkeln ska bara                              forma innersidan med se upp så att den inte motarbetar ytter.Vidare i traven är det ett liknande                              arbete men då på en tiometersvolt och vid varje vändpunkt ska man ta en halvhalt och vända                                  för ytterskänkeln.
 
 
 

Uteritt med Mimmi

Idag var det "uteritt" på schemat för mig och Vanni. Självklart hängde Mimmi med på Lucero. Hon visade även en ny runda som blivit min favorit! Riktigt rolig och mysig.
 
Rundan börjar med skogsstigar som vi skrittade på. Sedan kommer man ut på sörre grusväg där vi började trava och även någon liten galopp i en backe. Sen kommer så stigar igen (skritt) och sen kommer man fram till en äng där vi körde ett litet pass.
 
Jag började med att skritta slalom mellan massa träd som står står på rad (ni får se bild nedan) och försökte ställa och böja i varje sväng. Gick över förväntan! Hon gick jätte fint, både i väster och höger. Tog sedan några trav sträckor bara fram och tillbaks. I lugn trav och sedan lite snabbare, tempo växlingar alltså. Började sedan att komma in på en lång serpentin båge. Ritade ut i huvudet och det blev mer än 3 bågar som det brukar vara i vanliga fall. Men jag travade i arbets trav på serpentin bågarna och tog skritt på "medelinien". Precis som i dressyr programmet L:C1. Böjde och formade i alla bågar. Gick vell sådär lite kämpigt i början men senare såg det faktist riktigt fint ut. Gick in på några små volter också. Efter trav volterna började jag med galoppen. Tog galopp på rakstäckor. Fattningarna går mycket bättre nu än vad de gjort förr. Inte så mycket "spring in". Försökte ha en sammlad och fin galopp och det visade sig gå riktigt bra. Även Mimmi tyckte att det såg riktigt bra ut. I slutet av det lilla passet på ängen så fick hon bara galopperna lite villt, på lagom långa tyglar. Det tyckte hon var skönt.
 
När vi var klara där så gick vi vidare på rundan, det blev en lång skrittstäcka så det fick pusta ut. Vanni var värkligen svettig! Efter en stund tog vi lite trav. Lät henne faktist trava på långa tyglar. Sen blev det galopp upp för en backe och trav upp för en. Sen skrittade vi av en lång bit. Riktigt nöjd med dagens uteritt, värkligen kul när det går så bra!
 
"Ängen"
Fina Vanni
 
 
 

Rid tips

Här kommer lite ridtipps:
 
 
Övergångar:
En riktigt bra övning som jag gjorde när jag red lektion för Jossan är övergångar. Trava längs fyrkanten, men minska av banan lite och gör sedan en övergång till skritt innan varje hörn. Skritta genom hörnpasseringen och forma och böj i sidan, sedan upp i trav igen när man kommer på rakt spår. Super för en loss, lydig, smidig och allert häst!
 
Ställa i volten:
Övningen går ut på att rida på en tiometers volt i skritt eller trav och tänka in med bogen med hjälp av ytterskänkeln och stoppa upp på yttertygeln. Den här övningen hjälper till att få en lätt framdel och stärker bakdelen, och du får koll på sidorna och inramningen.
 
Halv halter:
Halvhalter är superviktigt och ska vara med i hela ridpasset, man använder halvhalterna innan varje ny rörelse eller uppgift. Halvhalter är bra för att det hjälper att, balansera av, stärka hästen, kommunikationen mellan häst och ryttare samt lydig och lydhörd häst.


Hittat prao plats

Har bestämt mig för att praoa på Borås Ridhus. Har pratat med ridhuschefen Sara och allt gick bra. Min kompis Cristy ska också prao där så att det blir ju roligare att vara två. Vi börkar klockan 08:00 och slutar runt 15:00. Jag tror att man får hjälpa till i stallet med alla stall syslor, in släpp och kanske planera saker. Tror iallafall att det kommer bli sjukt kul! Jag värkligen älskar allt med hästar och stall att göra, även göra mat och mocka. Skulle gärna åkt till något stall och mockat hela stallet gratis, men hade inte vart fel att få något litet för det. Men som sagt är jag riktigt taggad inför 22oktober då. Lunch käkar vi hos Klas, resturang hoven.
 
 
 

Min daag

Idag har jag väll inte gjort något speciellt , bara vart i skolan. Vi hade mentorstid direkt  på morgonen och då skulle vi ha klassråd, och ja och min kompis Amanda är såhär studierepresentanter eller va det heter. Så jag fick bara upp och fråga typ tre frågor inför klassen. Sååå pinsamt asså! Och tyyp inga var tysa heller utan satt och prata och ja visste nt va ja skulle göra, såå pinsamt asså! Men iallafall efter mentorstiden hade vi spanska och våran spanska lärare var sjuk så vi fick gå till en annans spanska lektion. De va typ as stökigt där för dom prata så mycket så man lärde sig typ inget men de va kul ändå. Sen hade vi en liten rast innan musiken. På musiken skulle vi skriva bluestext och jag var med Emma Ida och Julia. Vi blev nästan klara har bara lite kvar. Efter musiken hade vi So och vi ska ha ett prov på onsdag så de va la bara o öva! Man ska kunna 97 städer,sjöar och lite berg osånt jag kan redan alla så jag fick hjälpa några andra. Sen hade vi mat och de va som vanligt inte gott. När vi ätit gick vi till idrotten och bytte och så. På idrotten skulle vi haft volleyboll..men vi hade en cp vikare som fråga bah: vill ni ens köra volleyboll. Och dom flesta ville ju inte de så hon bara bytte till spökboll som är ännu tråkigare. När idrotten va slut fixa vi iordning oss. Vi hade en timma och tio minuter håltimma och sen hade vi svenska. I svenskan skriver i noveller och ja blev färdig med min novell. Den handlar typ om en catfight. Vi slutade vid fem i halv fyra så jag tog bussen hem och jag har typ inte gjort något sedan jag kom hem utan bara smsat och kollat tv!
//Alexzandra


Höst - FOTO

Härliga höst foton som jag vart ute och tagit i fina vädret!
 
 
 

Bus & Trickträning

Igår så var jag ju i stallet hos Vanni. Varför inte vara där på sin födelsedag? Hästarna är ju livet. Mimmi och Karo hade bestämt att vi skulle ha bus och trickträning. Självklart blev jag ju jätte glad eftersom att jag gillar att träna lite "frihets dressyr" "trick" och sådant. Vanni hade ju aldrig gjort det innan så det blev en liten utmaning. Mimmi visade även hur jag skulle få henne att buga och pussas. Jag fattade lite och sedan försökte jag själv. Hon ville inte helt gå ner när hon skulle buga men ändå var jag väldigt nöjd. Enligt mig gick "pussningen" bättre. Men efter att gjort det några gånger tröttnade hon och ville inte göra någonting. Tränade även på att hon skulle gå när jag gick, stanna när jag stanna osv i skritt och även samma övning i trav. Dock är hon väldigt seg och inte framot när hon leds så det var lite bökigt att få upp henne i trav. Gjorde också endel framdelsvändningar och bakdelsvändningar. Det gick riktigt bra efter några gånger. Övade också på att hon skulle backa 4steg gå fram 4steg om och om igen. Det gick också hyffsat bra. Efter träningen släppte vi hästarna lösa och sprang runt och busa med dom. Gud vad kul de tycket att det var. Både Vanni och Lucero sparkade några glädje sparkar. Väldigt nöjd med den träningen och det var också super kul, nyttigt för hästarna att inte bara ridas.
 
 
 
 
 
 

Bakning på schemat!

Idag när jag kom hem från skolan så var jag riktigt sugen på något sött. Därför bestämde jag mig för att baka något. Och så klart blev det den traditionella kladdkakan, men denna gången slängde jag även i lite vit choklad. Under tiden kladdkakan stod i ugnen orkade jag inte bara sitta ner utan då bakade jag lite choklad bollar också. När jag väl ska baka brukar jag söka upp ett recept på internet och sedan göra om receptet lite grann. Så man kan säga att jag gör ett eget recept, fast att jag lånar grunden. (brukar ibland även ändra om hur mycket det ska vara av de olika sakerna) Tänkte skriva kladdkake receptet här och så kommer choklad bollarna ut i ett annat.
 
Kladdkaka
 
Ingridienser:
 
100g smör/margarin
2st ägg
2½ dl strösocker
1msk vaniljsocker
3msk kakao
  lite lite salt
2dl mjöl
1msk ljus sirap
ca 2½ dl kokos (till att smöra & bröa)
 
Så här gör du:
 
1. Sätt ugnen på 175°
2. Smält smör/margarinet och låt det svalna
3. Vispa ägg och socker pröst och lufftigt
4. Ta en vanlig plast påse, lägg i alla torra ingridienser i påsen, stäng och skaka om odentligt.
5. Häll i de torra ingridienserna i ägg smeten och blanda ca 6 varv med en slickepott.
6. Häll i smör/margarinet och blanda om helt tills det är en slät och fin smet.
7. Häll i sirapen och blanda igen några varv.
8. Ta fram en form, smöra och bröa (kokos istället för spröbröd) häll sedan i smeten i formen.
9. Ställ in kakan i ugnen i ca 15-20min
10. Låt den svalna helt och servera med grädde eller glass + ett hallon.
 
 
 
 
 

Provridning Lego

Lego var en jätte fin häst på 6 år ska fylla sju. Väldigt rolig och framåt men inte stark i ridningen. Lite tittig och tog inte galopp skänkel så bra men annars var han duktig. Han var vell lite för grön i ridningen för mig med tanke på att jag går över från ponny till stor häst.  Att hästen är grön betyder inte att den har grön färg utan att den inte kommit så långt i sin utvecklig av ridningen. Så det blir nog inget med den.
 

Till Sagoponnyn

Då är det dags att åka till älskade Vanni. Efter som att jag fyller år idag så kommer dom hitta på något specielt jag ska göra med Vanni. Träffade Mimmi igår på hästmässan och då sa hon att de kommit på något som jag ska göra, och de berättade inte. Så får vell se vad som händer. Hoppas jag inte dör! Nej men går säkert bra. Blir säkert bilder och sådant när jag kommer hem.
 
 
 

Min FÖDELSEDAG idag

Idag fyller jag ÅR!  Hoppas att jag får många presenter, eller rättare sagt pengar. För det är tyyp det enda jag önskar mig om inte häst saker då. 
 
 
 
 

Provridning Lincon M

Provridit ett halvblod vid namn Lincon M. Han kändes jätte bra faktiskt! Han va ungefär 170 i manken. Som vanligt fick jag se ägaren rida lite först i skritt trav galopp hoppning och lite dressyr. Han såg jätte fin ut i alla gång arter och gick ner fint. När de va dags för mig att hoppa upp kände ja mej lite liten för den va så hög. Jag började med att skrita på en volt och jobbade honom. Jobbade även på volten i traven och galoppen. Det ända var att han var lite stark. Sedan skulle vi hoppa lite,han var underbar i hoppningen hoppade med bra teknik och så!



lite bilder.
 
 

  

Cykeltur

När vi kom hem från hästmässan så träffade vi upp Sara och Emma och tog en liten cykeltur med dom runt i området. Vi cyklade bland annat bort till "rampen". Här kommer lite bilder!
 
Bjuder på endel bilder...
 
 

Häst mässan - New in

Idag har vi vart på häst mässan här i borås. Vi började dagen med att åka upp till stallet för att släppa ut hästarna, mockade och fodrade. Sedan åkte vi till ridhuset och köpte biljetter till häst mässan. Vi fick ungefär vänta i 10min innan de öppnade och så länge gick vi för att hälsa på ridskolehästarna i hagen. När vi äntligen sen kom in gick vi runt i alla små stånd. När vi kom till tredie ståndet så fick vi vara med i små tävlingar, bland annat på agria och hööks. Vi gick sedan vidare till ett stånd med häst foder. Där vi fick små täster på olika slags foder (tog några stycken). Sedan gick vi runt bland alla andra saker och då ropade det i högtalarna "nu har vinnaren av hööks tävling tagits ut, Alexzandra Olsen är välkommen att hämta sitt pris" det va ju inte direkt så att Alexzandra lyssnade på vad dom sa men som tur gjorde jag det. Vi sprang sedan dit och hon hade vunnit ett presentkort på 100:- på hööks. Schabrak, täcken, ridbyxor och sådant kollade vi också på. När klockan var runt 11:15 så kollade vi på modevisning, unghästclinic och frihetsdressyr med Tobbe Larsson. Runt 13:30 åt vi lunch på resturang Häst hoven. Mums. Fortsatte kolla runt och sen runt 4 så åkte vi hem. Det var det vi gjorde under häst mäss dagen. Nu ska vi visa lite vad vi köpte.
 
 
Alexzandras saker:
 
- Rosa reflex grimma, 127:-
- Jeans Ridbyxor, 400:-
- Olika prov foder, gratis
- Slick godis, 79:-
- Godis i alla möjliga smaker, 100:-
- Prov katt mat, gratis
- Presentkort hööks, 100:-
- Mobil skal, 100:-
- Papper på gymnasium
 
Julias saker:
 
- Rosa reflex boots, 69:-
- Rosa reflex väst, gratis med BT kort
- Massa prov foder, gratis
- Häst godis massa olika smaker, 50:-
- Prov katt mat, gratis
- Massa papper på gymnasium
- Vykort, gratis
 
 
Härlig och rolig dag!
 
 

Provridning olympic star

Har provridit en häst som hette olympic star ett halvblod, 11 år. Började med att se hon som äger hästen rida henne. Såg väldigt bra ut. Hon visade henne i skritt trav och galopp, hoppade henne även lite. Sen var det min tur att rida och det gick super. En jätte fin häst. Jag red i skritt trav och galopp,hoppade även lite. Kändes dock för lätt att rida precis som att man bara åker med och inte behöver jobba med hästen det var liksom ingen utmaning alls.


Lite bilder på hästen. Mobba inte min jacka!
 
 

Dålig uppdatering

 Förlåt för att vi inte bloggat på senaste men vi kom hem rätt sent igår. Vi åkte till göteborg för att Alexzandra skulle provrida tre hästar. Mer om hur det gick och info om dom bloggar Alexzandra om senare. I ena stallet hade de fått kattungar så dem myste jag mycket med när hästarna gjordes iårdning. På vägen hem åt vi burger king. När jag äntligen var hemma var jag jätte trött. Jag duscha och gick sedan och la mic. Jusst nu sitter i soffan på skolans fritidsgård med Cristy och Annie.
 
 

UTERITTEN

Idag så red vi ut tillsammans och även Mimmi följde med, en runda på cirka 50minuter. Ut i skog och mark. Alezandra fick låna Lucero och Mimmi tog sin häst Hanna. Vi kommer skriva våra egna uppfrattningar om uteritten osv.
 
Julia & Vanni
 
Vi började med att skritta en bit på lilla skogsstigen på långa tyglar. När vi kom fram till grusvägen så började vi trava lite smått. Vanni var rätt så lugn och rusade inte iväg. Skritt en liten bit efter det. Då jobbade jag lite med att ställa henne i höger och vänster. Båda gick faktist lika bra och hon lyssnade. Sen jobbade jag också på att korta stegen och länga dom. Visste inte fall hon gjort det innan men det värkade som om hon fattade och det gick jätte bra. Sedan kom vi till en liten backe där vi tog galopp upp för hela backen. Efter den långa backen så kom en liten minde som vi travde upp för. Efter det var det skritt hela skogsvägen och sedan kom vi tillbaka ut på stora grus vägen. Där avslutade jag med samma sak som i början. Testade även att göra en liten skänkelvikning, gick att få henne gå några små seg men inte mer. Men är riktigt nöjd iallafall. Uteritten var mysig fast att vi fick lite vatten på oss och man kan ju säga att vi hade kul, skrattade rätt mycket och min och Mimmis fina humor.
 
 
 
Alexzandra & Lucero
 
Som sagt så började vi med att skritta på en skogsstig. Lucero var väldigt het och pigg så att han nästan galopperade när vi skulle trava men det var bara kul. Han var inte stark på något sätt utan bara pigg så de var lite roligt att rida han för jag är ju van Mero. När vi sedan kom till galopp backen så fick jag hålla in honom lite och sen släppa efter lite. Sen så skrittade vi resten utav vägen. Det var väldigt mycket skratt den sista skritt biten för Julia har så dålig humor så man skrattar nästan åt allt hon säger. Jag jobbade ner honom i vänster och höger jätte duktig var han! Även mysigt att rida i regn man blev lite blöt men det var helt okej.
 
 
 
 
 

Flytväst till Bella?

Jag har länge funderat över hur jag ska få min hund att "våga" simma. Så fort hennes mage tar i vatten ytan vågar hon inte gå ut längre. Därför tänkte jag att man kanske kunde köpa en flytväst till henne så att hon känner att hon inte går under vattnet. Eller om det finns någon/några speciella övningar man kan göra. Jag har testat att ha henne i lina och dra henne ut till mig men då bara vänder hon, har också testat att locka med godis och kasta pinne/leksak lite längre ut men ändå går hon inte ut längre än till magen. Simma vet vi att hon kan eftersom att hon en gång hoppade i från en sten och trodde det var grunt eftersom det var vid kanten. Men det va det inte och då simmade hon tillbaks och upp.
 
Om ni vet hur man kan träna för att få henne våga gå längre ut eller har något tips så skriv gärna det!
Eller fall ni tycker att jag ska tästa med att köpa en flytväst? Och även hur jag ska göra när den är på.
Öppen för alla förslag!
 
 
(hööks bild) 
 
 
 

Mys hörnan

Nu har Karo och Mattias äntligen fått hem bädd soffan och mys hörnan känns helt perfekt. En liten kristall korna, soffa, filtar, kuddar, (täcke kommer säkert finnas sedan fall man ska sova där), böcker, tidningar (jag ska ta med fler hemmifrån), filmer och massa annat. Känns precis som ett litet hus nästan. Kan ju bara säga att det värkligen har lyckats! SÅ MYSIGT OCH FINT
 
Kan passa på att skriva att Karo vart och köpt tårta eftersom att jag ramlade av igår. Reglen lyder ju "Ramlar man av bjuder man på tårta" självklart visste ju hon att jag inte tänkte på det så det fick bli hon som bjöd istället. Så man kan ju också säga att vi invigde myshörnan. Tårtan var riktigt god! Vilken tårta är inte god liksom?
 
 Mys hörnan
 
 

HästMässan

I helgen är det hästmässan här i Borås. Det kommer äga rum i Borås Ridhus. Det brukar offtast vara massa små stånd där man kan köpa både ryttar och häst utrustning. Både begagnade och nya saker. Det är offtast i lilla manegen. I stora är det uppvisningar, ett helt schema burkar det vara, bland annat kommer Tobbe Larsson dit och visar upp sina hästar i frihets dressyr. Mässan äger rum hela helgen från 11okt till 13okt. (13oktober fyller jag år!) 
 
Så här ser schemat ut:
 
FREDAGEN DEN 11 OKTOBER

MANEGEN
16.00 ISLANDSHÄSTCLINIC – LOUISE LÖFGREN

17.00 NATURBRUKSGYMNASIERNA I VG-REGIONEN 

17.30 KLASSISK DRESSYR DEL 1 – CRAIG STEVENS

19.15 KLASSISK DRESSYR DEL 2 – CRAIG STEVENS
.

FÖRELÄSNINGSSALEN
16.45 HÄSTHANTERING – SÄKER HÄSTHANTERING

18.30 DEN ÅLDRANDE HÄSTEN – JOHANNES PHIL



LÖRDAGEN DEN 12 OKTOBER

MANEGEN
10.45 MODEVISNING

11.00 UNGHÄSTCLINIC – EAMON HICKEY

13.00 DRESSYR OCH TÖMKÖRNING – BO JENÅ

14.55 NATURBRUKSGYMNASIERNA I VG-REGIONEN 

15.15 FRIHETSDRESSYR – TOBBE LARSSON

17.00 WESTERNCLINIC – BIRGITTA FRETER

FÖRELÄSNINGSSALEN
12.00 TRÄNING FÖR RYTTAREN 

14.20 FODER FÖR DIN HÄST 

16.30 HÄSTHANTERING – SÄKER HÄSTHANTERING


SÖNDAGEN DEN 13 OKTOBER

MANEGEN
10.45 MODEVISNING

12.00 RIDDARSKILLS – BIRGITTA FRETER M.FL.

13.10 NATURBRUKSGYMNASIERNA I VG-REGIONEN

13.30 HOPPCLINIC – ALEXANDER ZETTERMAN

15.15 POLISRYTTERIET

FÖRELÄSNINGSSALEN 
11.00 TRÄNING FÖR RYTTAREN 

12.45 ALLT UTOM LATMASKAR 

14.30 IRISDIAGNOSTIK
 
Info om hästmässan lite mer: (taget från deras sida hastmassan.se)
 
Hästmässan i Borås går av stapeln på Borås Ridhus den 11 – 13 oktober 2013.
Det är en av höstens mest spännande händelser för hästintresserade. Clinics, shower, föreläsningar och uppvisningar varvas med erbjudanden och kunskap från utställare tillresta från hela landet.


 Borås Ridhus är en av Sveriges ledande anläggningar för ridsport och har i alla år varit en samarbetspartner till Hästmässan. En fullstorlek manege med fantastiska clinics, uppvisningar och shower, föreläsningsområden och en mässutställning på rätt plats i rätt miljö.
Närmare hästen och med något för alla!

 
 
Häst mässan är sjukt kul att gå på så har du inga planer för veckan så är det ett stort tips att åka dit!
Vi kanske ses?
 
 

Hopplektionen

Gud denna dag. Min mobil hade helt lagt av och mitt internet hade försvunnit. Jag hade tidigare under dagen skrivit till Karo att jag skulle va i Sandared halv 4 men då hade tydligen inte det smset gått fram. Så där satt jag i Sandared och vänta i cirka en och enhalv timma (som tur regnade det inte). Till slut kom bilen och jag åkte upp till stallet. Jessica (tränaren) hade vi ju bestämt klockan 4 med och jag var vid stallet tyyp klockan 5. Såg då iallafall att Vanni hade tagits med bort till padocken med sadel och träns så att det va bara att byta om snabbt och sedan åka till padocken (mattias körde mig). När jag kom fram red Jessicas barn Ronja vanni. Såg jätte fin och bra ut. Hon hade ju förståss ridit ett tag för Vanni såg rätt trött ut. Men Ronja hoppade några gånger till och sedan fick jag ta över. 
 
Till själva passet nu då. Jag började känna på henne lite i traven på volten. Försöka komma ner i lugn och avslappnad trav samt ställa henne. Lite problem i högervarvet igen men det märks att hon förbättrats mycket. Sedan tog jag lite galopp. Skulle bara galoppera runt i padocken men då drog vanni mot ett hinder som jag inte alls va berädd på. Men när Vanni hade bestämt sig för att hoppa så blev hon helt stel i munnen och det gick inte få henne bort från hindret så det blev ett litet skutt. Gjorde gevetvis om det och samma sak tänkte uppstå men då var ja mer berädd och jag galopperade förbi fint. Sedan började jag hoppa på en volt med ett litet rättuppstående hinder. Gick sådär. Måste bli tydligare på att visa vägen samt kolla vart jag ska. Alltså bli kvikare med blicken både före och efter hindrena. Sedan övades de om ett antal gånger och sedan gick det hyffsat bra. Vi la sedan på ett lite högre hinder på ca 70cm. Så det blev först volt och hindret, sedan rättuppstående hindet på 70. Gick jätte bra. Och till sist så la vi på vår lilla övning ett kryss också. Tyckte att Vanni skötte sig strålande förutom att hon var lite bråkig eftersom hon säkert tyckte att hon redan var klar när Ronja hoppade av. På ett ställe när jag galopperade så stannade hon precis framför staketet och då flög jag av. Haha, men inga skador så jag hoppade bara upp igen och gjorde om. 
 
Min lilla sagoponny utvecklas snabbt!
 
 

Dagen i stallet

Efter skolan idag så åkte jag ner till stan för att sedan byta buss till 46 Bosnäs som går till stallet. När jag kom upp till stallet så tog jag in Mero och gav honom sitt lunch hö. Under tiden han stod och åt så passa jag på att göra deras mat och så, han även borsta han lite. När jag hade borstat färdigt så tänkte jag spruta lite pälsglans på honom för att han är väldigt rädd för sånna här sprutflaskor. Så att jag tog och sprutade lite framför honom så han såg att den inte var livsfarlig. Sedan smekte jag honom med den försiktigt och sprutade svansen. Får nog hålla på så ett tag för han värkar tro att den ska äta upp honom eller något! Så när ja va färdig med de sadlade och  tränsade jag honom och hoppade upp. Började med att skritta i typ 10-15 minuter. Sen travade jag honom väldigt mycket för han var inte riden på 3 dagar så han fick trava av sig. När vi sen kom till backarna lät jag honom galoppera på långa tyglar för han behövde värkligen få springa så pigg som han var. Skrittade sedan v honom på hemvägen i ungefär 20 minuter. Mero var helt slut när vi kom tillbaka så jag sadla av och tränsa av, sedan på med täcket. Lät han sen stå inne istället för att gå ut för han var så trött och svettig.
 

Provridning River

Har nyss varit och provridit ett fullblod vid namn River. Väldigt fin och gosig häst! Men tyvärr inte min typ utan häst. Han var väldigt på och skulle bara springa och springa. Så jag ska vell bara fortsätta  leta nudå.
Sötnosen River då som ni ser! Väldigt söt. 
 

Letar praktikplats

 I skolan har vi fått reda på att vi ska ha en liten prao dag den 22oktober. Det innebär att vi ska vara på ett ställe (som vi måste årdna själva) och jobba, fråga frågor och sådant över en dag. Senare till vårterminen kommer vi ha det i två veckor. Idag åkte jag och min kompis Cristy till stan för att leta praktiks plats. Vi gick runt till flera olika fik och även till My One. På det flesta fik tog det bara imot elever som ska praoa i minst två veckor och desamma på My One. Det var iallafall ett fik som vi inte fick riktigt svar på, vi skulle komma tillbaks en annan dag då chefen var där och jobbade. Skulle tyvärr tro att det gäller med "två veckors reglen" där också. Men jag får vell bara fortsätt kolla runt. Ska även kolla upp på ridhuset (Borås Ridhus) ifall det går där. Skulle faktist tro att det går eftersom det alltid är lite extra skönt att få hjälp med stallsyslorna som att mocka, fodra, ut- och insläpp osv. Blir ju ett litet + eftersom att jag rider där och vet det mesta som ska göras och hur. Går det inte där eller på fiket så får jag antingen praoa på Karos kennel eller hos min mamma på dagis. Mammas dagis har jag redan vart på över 3gånger så känns roligare att testa något annat. Får helt enkelt vänta och se vad som händer. 
 
 
 

Provridning Enzo

Var igår och provred en häst som hette Enzo. En väldigt väldigt söt häst som jag gillade väldigt mycket! Men han gick inte igenom klinikbesiktningen, Det visade sig att hästen var dopad när vi var där och provred. Dopad innebär att hästen har fått sprutor för att vara lugn och den var även inte helt friskförklarad heller. Så igentligen så fick man inte ens rida hästen när jag var där och provred. Förstår mig inte på sånna människor så tyyp "drogar" sina hästar för att dom vill ha den såld. Det finns mycket sjuka människor här i världen!
Som ni ser så är Enzo ett riktigt charm troll! Och riktiigt mysig också! Men tyvärr kunde vi inte köpa honom.
 
 

Taggad inför morgondagen

Jusst nu sitter jag bara hemma och väntar in morgondagen. Imorgon så blir det hoppträning för Jessica och jag är så otroligt taggad. Ska värkligen bli kul och det känns roligare att träna för någon än själv. Runt klockan fyra är Jessica uppe vid karos gård och då ska vi nog vara klara eller kommit halvvägs med borstningen. Bloggar säkert när jag kommer hem om hur passet gick och vad vi gjorde!
Bara älskar jusst denna bilden, ser så härlig ut!
 
 
 
 

Så häftigt!

Detta är bara så sjukt häftigt hur man kan lära hästar så myket! Denna killen är värkligen duktig. Ni borde kolla
 
 
 
 

Högervarvet

Idag med Vanni jobbade jag särskilt mycket i höger varv eftersom att hon har svårast för att ställa åt höger. Jag började med att låta henne trava på och bli varm. Sedan började jag jobba på volterna i båda varven men särkilt mycket i höger. I vänster gick det jätte bra medans i höger fick jag värkligen kämpa! Jobbade även mycket med övergångar. I övergången från skritt till trav så hoppade hon fram i traven, lite svår att förklara men det va värkligen som om hon studsade fram. Vi tänkte att det kanske var för att Jessica hade övat på galoppfattningar förra gången. Mimmi hade byggt upp en liten bana som inehöll, två uppsatta travbommar med ett steg imellan, en trav bom och en liten stig med bommar. Blev mycket övning med bom stigen eftersom att hon inte skulle nudda någon bom samt vara böjd och formad i alla svängar. Allt gick bra så då minskade vi avståndet mellan bommarna och det gick även bra då också. Avslutade med att jobba på volten igen. Ännu mer i högervarvet! Då hoppade även karo upp på henne och visade ett litet knep jag kunde göra. Och det visade sig gå bättre. Jag hoppade upp igen och försökte med samma sak och jag lyckades! Hon gick jätte fint böjd och stäld i höger. Super nöjd med dagens pass och ett + för slutet. På tisdag blir det hopplektion för Jessica, spännande!
 
gammal bild..
 
 
 

Moins olyckan

Här om dagen så var lilla Monis med om en olycka i hagen. Hon stod och åt vid våran så kallade "hö box". Hö box är som en kanin bur fast större och väger betydligt mer, där i lägger vi vårt hö så att hästarna ska ha något att pilla med under dagarna i hagen. Hon har på något sätt lyckarts fasta i gallret som sitter på hö boxen och hon har vällt hela den över sig. Hon låg med den över sig i cirka 40-50minuter. Monis skar upp lite vid ena ögat och skadat ena bakbenet, hon hade fått in galler mellan hoven och skon. Min stackars medryttare var ju ensam uppe i stallet och  visste inte vad hon skulle göra. Hon ringde min mamma men vi var då i Gällstad och provred en häst  men vi fick åka akut upp till stallet. När vi kom fram till stallet ringde vi veterinär, när veterinären sedan kom fram sökte hon igenom henne och kollade så att Monis inte hade fått några inre skador. Hon hade som tur var bara sträckt sig så hon fick stå i 3 veckor. Monis får nu medicin och mycket mys i stallet tills hon blir frisk!
 
 
Lilla Monis som får middag
 
Våran så kallade "hö box" (fast sönder, ihop plockad)
 
 Gallerna
 
 
 
 
 

Rätt sjukt

Tycker att detta ser borde sjukt äkligt ut men ändå rätt coolt. Själv har man ju testat att springa på fyra ben, alltså inte på knäna. Men när man springer med händer och fötter i golvet är det sjukt jobbigt. Men sen då att inte springa på helt fast mark måste vara ännu jobbigare? Tycker dock inte att detta ser mänskligt ut, vad tycker ni?
 
 
 
 
 

Mys med Cristy

 Fotnining ute i fina höst vädret med nya jackan och en sleepover med Cristy, ja det var gårdagen. Direkt efter skolan åkte vi bussen hem till Cristy. När vi kom hem hade Cristys mamma lagat lax! Lax är värkligen godaste fisken jag vet, så vi tog och åt lite lax och tillbehör. Efter matstunden gick vi upp till hennes rum och fixa iårdning oss medans kameran laddades. Sedan letade vi upp stativet och sen var det bara ut och fota. Vi gick till vårt vanliga "foto" ställe. Det är en riktigt fin plats med sjön i bakrunden. Vi tog både enskillda foton och tillsammans. Endel bilder blev jag hyffsat nöjd med och andra blev jätte fula. Vi fick även till endel fina bilder tillsammans. När vi kännde oss klara så gick vi vidare till andra ställen och när vi båda var nöjda gick vi tillbaks hem. Tillbaka hemma så kollade vi igenom alla bilder samt åt apelsin choklads glass som jag älskar! Runt 18:50 tog vi bussen hem till mig där vi skulle sova. När vi kom hem till mig stod matem i ugnen. Vi åt sedan lasagne och kolla idol. Efter det gjorde vi hemma gjord frapino som bild och recept kommer senare på. Dom blev riktigt lyckade! Super gott. Kollade lite film och myyste resten utav kvällen/natten.
 
Bild från fotningen, jag
 

Stallet

I stallet så red jag ett ganska hårt dressyr pass men fick tyvärr inga bra bilder när jag red för det var för mörkt men jag tog lite bilder efter och före. Jag började med att skritta fram en stund, sedan börja jobba ner honom lite. Efter en stund började jag trava och jobba honom på böjt spår. Och sen över i galopp jobbade honom även mycket på böjt spår där med. Han var jätte duktig och riktigt svettig efter jag ridit!
Två bilder innan jag ridit.
 
 
En bra bild på när jag red
 
Lite bilder efter jag ridit, Ignorera mitt ansikte.
Monis min syrras häst.
 
 

Dom andra hästarna i stallet.
Molly och Ella (mina hundar)
sist men inte minst Oliwia och monis.
 
 

Super GLAD

Ni kan inte fatta vad otroligt glad jag är nu!  Har äntligen fått min Hollies jacka. Den är fortfarande lika snygg och det har visat sig att den är super varm och skön. Igentligen skulle jag köpt storlek 34 den satt som dom skulle sitta men det va lite för tajt för mig. Vill inte att vinterjackor ska sitta tajt så därför köpte jag storlek 36 den satt också jätte bra och den var även lite längre också så de är skönt. Hur som helst är jag jätte glad men trots fick jag lägga lite pengar själv. Nu är det bara skor och mössa kvar! 
 
 
 
(Min outfit ör ju inte så fin på denna bild men det var för att visa jackan)
 
 
 
 

Kalas för Alva

Idag som sagt så har jag vart på kalas för lilla alva som fyller 5år. Jag och familjen åkte upp till Tvååker där dom bor runt två tiden för att vi skulle vara där cirka klockan tre. När vi plingade på dörren kom Alva springades och skulle öppna och tog snällt imot presenterna. Utav oss fick hon glitterpennor i alla olika möjliga färger, en prinsess målarbok och ett sett så man kunde göra egna glitter armband. (hon värkligen älskar glitter) Utav mormor och morfar fick hon en barbie docka som hade en cykel och kunde cykla. En glad liten 5åring ville sedan att jag skulle leka allt med henne. Vi började med att va i hennes kiosk som hon hade fått på morgonen utav sin familj och sedan måla vi med glitterpennorna. Där efter var det dags att fika. Hon hade besämt en rosa marsipantårta med rabarbermosse inutti. Det stod ju självklart ALVA 5ÅR på den också. Tårtan va supergod! Leka leka leka blev det sen också men då var det med barbie och kariömma. Inte det roligaste men man måste ju ställa upp för dom små när dom faktist fyller år. Glömde ta med kameran dit så ni får helt enkelt nöja er med lite mobilbilder.
 
 
 

Islandshästs ridning

Sitter jusst nu på lilla Alvas kalas och bloggar från deras iPad. Mer om kalaset kommer ikväll. 
 

Nu sitter jag och släkten och pratar om att åka ut och rida en rund tur på islandshätar. Mammas syster Mari har vart på ett ställe här i närheten som vart jätte bra tydligen. Stället ligger i lite utanför Berghem. Det är etjej på cirka 40år som äger stället. Hon har runt 11 hästar och säkert något föl. Hon har flera olika rundor som "lilla rundan" mellan rundan" "stora rundan" och "halvdagsrundan. Hon har även ridskolaoch ridläger. De som isåfall ska hänga med är min mamma, Mari (hennes syster), min morfar och jag. Vi funderar på att ta "mellan rundan". Mellan rundan varar i cirka 2,5 timmar Och efter någon timme stannar de och fikar bulle, saft, macka och kaffe. Sedan rider de vidare i nån timme och där blir det mycket tölt och galopp. Denna rundan vänder sig till de som vill ha lagom fart. Själv skulle jag vilja ha mycket fart men man får ju tänka på de äldre. Det kostar 500kr per person. Låter iallafall riktigt bra och kul. Har bara ridit islandshäst en gång förut och det var kul!
 
 
 
 

chill dag

Idag har jag faktiskt inte gjort någonting. Bara lyssnat på lite musik och smsat med lite folk. Ska väll upp till stallet sen och släppa in hästarna. Då rider ja antagligen ut en liten runda i skogen eller kör på ett litet dressyr pass. Ska se om ja kan få med mig kameran så jag kan fota lite och lägga ut lite bilder senare ikväll.

Banhoppning - Vanni

I onsdags testade jag att hoppa en liten bana med Vanni med sammanlagt sex hinder för första gången. Hon hoppade banan super bra som om hon gjort det förut. Vanni fattade precis vad hon skulle göra, blev inte förvirrad eller tveksam något alls. Jag började hoppa banan med en höjd på 40 cm och endel hinder på 50cm, som uppvärmning, efter det gick jag upp till 50 cm och 60 cm (blandade höjder på hinderna). Hon har ju kapacitet för så mycket mer, så detta var riktigt lätt för henne. Om vi kör lite mer konditionsträning med Vanni, sedan är vi båda redo för tvälingsbanorna. Riktigt kul att komma ut på tävlingar snart! 
 
 

Dressyrpasset

I förra dressyr passet gjorde jag övningar som jag gjorde när jag red för Jessica. Bland annat övergångar från skritt - trav, trav - galopp. Gick betydligt bättre än vad det gjort innan. Ibland springer hon iväg när hon ska börja trava och även springa in i galoppen. Så det är mycket träning med det. Och även att lära henne att böja inåt på volterna. Gick väll rätt så bra, specielt i vänster varv, då går det oftast hur bra som helst men det är betydligt svårare i höger. Då drar hon helst iväg och vill ingen ting så övar extra på höger varv. Galoppfattningarna gick också jätte bra så man märker att hon ukväcklas snabbt!
Red också för första gången med gramantygeln, det var för att hjälpa henne att hitta ner. Och hon känndes riktigt bra och avslappnad! Den rider jag gärna med flera gånger.
 
 
 
 

Ååh!

Har tyvärr fått väldigt dåliga nyheter. Den hästen jag skulle köpa gick tyvärr inte igenom klinikbesiktningen så jag kan inte köpa den. Så jag får bara fortsätta leta efter rätt häst till mig!  Blev väldigt besviken för att jag ville värkligen ha den hästen. Ska kanske och prov rida en häst i veckan och får hoppas att den är intressant.

 
 

Rasfakta - Schäfer

Bella, "min" hund är ju en Schäfter och jusst därför tänkte jag ta reda och skriva lite fakta om jusst rasen. Schäfter har alltid vart min absoluta favorit ända sen jag var jätte liten. Cirka 5-6år var jag bara då, tror jag. Träffade hunden för första gången hemma hos mormor och morfar. Det var morfars jobba kompis som ägde hunden. Ejko (stavning?) som hunden hette han var den snällaste och underbaraste hunden någonsin. Man kunde värkligen göra vad som helst utan att han blev arg, bet, nafsa eller skällde. Lilla jag på cirka 5-6år gick ut med en jätte stor Schäfer hane helt själv. Det var som om han tog hand om mig istället för tvärtom. Men han fick senare (var tyyp 9år) problem med bakbena som endel Schäfrar får och var tvungen att avlivas. Då kan man säga att jag inte grät lite, gråter än idag när jag tänker på det! Men tillbaka med rasfaktan...
 
 
Ursprungslandet:  Tyskland.

Bakgrund: Dagen som schäfer gjorde sin utställnings debut i Tyskland var år 1899 då rasen upptäcktes utav 2 stycken män Max von Stephanitz och Artur Meyer. Det var även dessa män som senare bildade den tyska Schäferhundklubben och skrev samma år den 1:a exteriöra och mentala rasstandarden, en standard som gäller än i dag, med som ändrast med bara några marginella ändringar.
Den tyska schäferhundklubben baserades då på schäfrar från central Tyskland och från syd Tyskland och var vallhundar och avlades fram till ändamål för att ha som lämpligt bruksändamål. Den då som vakthund av boskap och för att vakta bostäder, men vanligast var att man använde den till att valla får.
 
Lite kul att rasen bildades i Tyskland eftersom Bella är hälften tysk schäfer och hälften svensk

Rasstandard: Schäfern är en medelstor hund, som har ett jämt humör och goda nerver. Rasen skall vara något långsträckt, muskulös och stark. Schäfern har som karaktär att vara frimodig, självsäker, uppmärksam och följsam.

Schäfern travar och rasens bak och framben ska då förflyttas lika långt under kroppen utav att rygglinjen förändras avsevärt. Huvudet ska bäras framåtsträckt och svansen skall vara något lyft vid lugnt trav. Ursprungs schäfern var en travhund.

Schäferns päls ska bestå utav stickelhår och underull, täckhåret skall vara rakt hårt och tjockt och det ska ligga slätt. Håret ska vara något kortare  på huvudet, i innerörat, framsidan av benen, tassarna och tårna. Däremot har benens baksidor längre hår och  lårens bakben är kraftigt hårbeklädda. Färgen på pälsen är oftast svart med brun, gula, rödbruna eller ljusgråa tecken. Men kan även vara helsvart, grå, grå med mörka skiftningar och ha en svart sadel och mask. Att ha vita tecken på bröstet och ljusa insidor på benen är tillåtet, men inte önskvärt. Underullen skall vara ljusgrå, den vita färgen är inte tillåten.

Storlek & vikt:
Mankhöjden för hanhund ska vara 60-65 cm och för tik 55-60 cm. Kroppslängden överstiger mankhöjden med ca 10-17%. Hanhunden ska väga ca 30-40 kg och tiken ca 22-32 kg.

 
Det dummaste är att endel har sönder avlat rasen, så att bakbena lutar och detta gör så att det får ben och höft problem som Ejko fick. Många hundar dör av det idag. Folk gör det för att det ska vara så på utställningar men själv tycker jag att det är riktigt hemskt. Här kommer bilder på först sönderavlade och sedan vanliga.
 
Ser totalt hemsk ut!
Här är en bild på en söderavlad när den springer, den kan ju knappt springa...här får ni se skillnaden!
 
Inte sönder avlad utan fin i ryggen osv.
 
 
Ser lite härligare och finare ut va?
 
Blev ett väldans inlägg men men nu vet ni lite mer om jusst Schäfern.
 
 

Löshoppning med Vanni

För några veckor sedan löshoppade vi Vanni. Vi visste inte något om hennes hoppning innan dess. Inte ens fall hon hade hoppat innan, visste hur man hoppade eller att man skulle hoppa över hinder. (hon är ju inte utbildad)  Men det visade ju sig. Hon sög sig tag i hinderna, hoppade med bra teknik och stanna eller rev inte en ända gång. Vi började med ett hinder på 50-60cm och kom upp till 95cm. Riktigt bra att hon ändå klarade 95cm utan bra kondition eller muskler. Men med muskler och bra kondition kan hon nog hoppa lite högre. Sen får man ju se vad hon klarar med ryttare (när muskler och konditon blivit bättre). Än så länge har Jessica kommit över 80cm med henne. Jessica är lite större och väger rätt mycket mer än mig så vi ska nog klara lite mer. Allt återstår att se. Hoppas på att det blir någon liten tävling snart :D
 
50-60cm, jätte fint
 
95cm, lite ostadigt men kom över felfitt.
 
 
 
 

Äntligen

Idag var och igår har jag varit och provridit en häst som heter Aila. Den står i Lilla Edet en bit från Kungälv. Och den kändes faktiskt väldigt bra så jag har varit och provridit den två gånger och första gången jag var där så red jag i deras paddock. Först så jobbade jag mycket i skritten och sen gick upp och arbetade mycket i traven och även i galoppen, sedan tog jag några hopp. Kunde inte hoppa så högt utan bara 70 cm för att hon har inte hoppat så mycket utan bara tävlat lite dressyr och lös hoppat 1, 20cm. Och andra gången jag var där så red jag ut med en tjej som hette Mollie. Gick också jätte bra! Så att den kändes faktiskt så bra att jag ska ha den på foder i tre månader och sedan köpa den då. Jag är ju såklart överlycklig nu och känns som att jag äntligen hittat rätt!
Får hoppas att jag kommer ut på banan snart då. Fick tyvärr inga bra bilder som jag kan lägga ut.
 

Caballosdekaro

Vill bara tippsa er om en jätte bra blogg. Det är Vannis ägare som driver bloggen tillsammans med en annan person som kallas "Mimmi".
Tryck på bilden för att komma till bloggen!
 
 


Naturfoton

Som ni läst om i min presentation så älskar jag att fota. Kommer lägga ut endel inlägg med bara fina bilder. Jag gillar att fota hästar osv men jusst att fota naturen gillar jag bäst! Så här kommer lite naturfoton från i sommras.
 

Vill ha!

Fasnat för detta! En fin röd outfit som passar mitt fina schabrak från Jacson. Vanni passar så bra i rött.
 
 
 
 

Provridning

Igår så var jag och provred en häst som heter Miss Aier. Vi åkte 18 mil till Eksjö tog ungefär tre timmar. När vi sedan kom dit så stod hon i stallet, så jag gick in och hälsade på henne och vi sadlade och tränsade henne. Hon som ägde Miss Aier red henne sedan och visade upp henne i skritt, trav och galopp. Och sen så fick jag hoppa upp och rida lite red skritt trav och galopp hoppade även lite. En väldigt underbar häst som hoppade i alla lägen hur hon än kom på hindret. När jag sen ridit färdigt på banan fick jag rida ut en sväng och hon var väldigt lugn i både hantering och ridning! Men tyvärr så när vi kom hem fick vi reda på att den hade problem med ryggen så att vi ska inte ha den hästen. Så att det är bara att leta vidare efter en häst som passar mig och som är helt frisk.
 
 

Sött & Gott

Vill bara tala om för er att jag är världens gotte gris, äter nästan allt som är sött. Därför gillar jag att baka och tänkte även dela med mig av recepten jag andvänder. Brukar hitta på egna och leta på internet för att sedan göra om dom lite grann. Idag blev det ingen bakning istället blev det "äkta" vanilj glass med jordgubbssylt. Så sjukt gott. Man kan ju inte tro att det är gott att ha jordgubbssylt på glassen när man brukar ha chokladsås eller liknande men det är faktist precis lika gott, om inte godare. Fast alla sylter smakar ju inte likadant, min favorit är "Jordgubbssylt utan bitar" från BOB. Även god att ha på pankakor!
 
 
 
 

Skolfoto

Precis som alla andra så har vi tagit skolfoto. Och vi har även fått se dom nu, kan ju inte säga att jag blev bra men jag såg ju ändå inte för dum ut iallafall. Tänkte dela med mig av mina foton här på bloggen och ni får gärna säga vad ni tycker. Ska även beskriva outfiten.
 
Tröja: Grå Långarmad, från JC 399:-
Byxor: Vita långbyxor, från Cubus 299:-
Skor: Grå/vita kängor, från märket Palladium 800:-
 
 
 
 
 
 

Vinter outfit

Det är bara september börjar redan bli riktigt kallt på morgnarna. Jag har hittat världens snyggaste och skönaste vinter jacka, ett par sjukt snygga skor och en mössa. Saken är då att jag inte riktigt bara kan "köpa" sakerna eftersom det kostar rätt mycket och har nästan inga pengar så det blir att tjata på mamma. Har värkligen bestämt mig för att jag ska ha de sakerna så får jag inte dem så kommer jag bli riktigt sur. Här kommer lite fakta om sakerna.
 
Jackan:
Är från  Stockholm Hollies, det är en jacka fylld med 70% ankdun och 30% ankfjäder. Tyget är mjuk och har rätt mängd glans i det. Tittar man närmare på tyget ser man knappt fibrerna vilket kännetecknar ett bra kvalitets tyg och jag har sett samma slags tyg i betydligt dyrare märkesjackor.
 
Skorna: 
Är från märket Johnny Bulls, Stövel är i fettat skinn med skinnfoder (svarta). En silver färgad dragkedja bak. Yttersulan är i halkfritt gummi, oljebeständig. Klackhöjden är ca 4cm / 2cm fram. Stövlarna är rätt stora i storleken så jag får ta storlek 36.
 
Mössan:
Är från Stockholm Hollies, är med pälsboll. Pälsbollen fästs på mössan med en tryckknapp, så om man vill tvätta mössan så går det bra. Hollies Pom Pom finns i färgerna Svart, Vit, Grå, Beige, Brun, Kakao, Hallon, Rosa och Kamel.
 
 
 
 

Funktionär - Änglahoppet

Jag och Alexzandra funderar på att vara funktionärer på Änglahoppet. Änglahoppet är en utav Nordens största ponnytävlingar. Att vara funktionär där innebär: (taget från hemsidan)
 

 Att vara funktionär betyder ansvar, engagemang, omtanke och ett fantastiskt tillfälle att få vara med i en tävling.

Ett pass omfattar ca 3-6 timmar beroende på var du jobbar och som funktionär

får du: .

*Funktionärskläder

*Mat de tider du jobbar (f.m= frukost & lunch, e.m= lunch & mellanmål)

*Uppleva en rolig tävling med mycket skratt med andra hästmänniskor

Vi behöver funktionärer till:

Banan, framhoppningen, parkeringen, uppstallningen, underhållning, välkomstkommitén,domartornet, sekretariatet, infodisk,ev.försäljning, funktionärsmaten, städ, veterinär assistent (OBS! ej under 18 år som veterinär assistent) och ombyggnadspersonal.

 

Vi ska bara kolla upp vilka dagar och tider som passar oss och även vart vi vill "jobba". Jag och Alexzandra vill ju gärna jobba på samma position. Man ska välja två alternativ, vi har funderat på att välja antingen banan, framhoppningen, underhållingen eller försäljningen. Rätt nice att man får en gratis änglahopp tröja, dom är faktist riktigt fina.

 

 

 
 

Studiedag

I fredags hade jag studiedag, det innebär att man är ledig från skolan en dag för att lärarna ska typ va där och "studera" .Under min studiedag dag så var jag i stallet med Julia. Vi tog bussen upp och gav dom middag, under tiden dom åt så fotade vi lite på olika saker. När dom hade ätit upp tog vi in dom borstade dom och grejade lite med dom, sedan tränsade vi dom och red ut en sväng barbacka. Barbacka är för er som inte vet att man rider utan sadel. Vi skrittade till vi kom in i skogen då började vi trava, vi travade inte hela tiden utan vi tog lite skrit pauser emellanåt. När vi sedan kom till backarna så galopperade vi nästan hela tiden. När vi sedan var på hemvägen stannade vi till på en fotbollspan och travade av dom lite på en åtta så dom fick böja lite på sig. När vi hade travat av dom så skrittade vi tillbaka till stallet och tränsade av dom och sen tog vi in alla hästarna + gav dom mat.
Efter det åkte vi hem och hade lite fredags mys.
 
Julia och minihästarna
 
 
Jag & Mero, Julia & Bella
 
 
 
 
 

Vanni och Rosa Bandet

(bilder från caballosdekaro)
 
 
 
 

Rosa bandet

Nu har dom fixat så att även hund och häst ägare kan stödja rosa bandet. Det har fixat massor utav saker till exempel som gimmor, grimskaft, reflexer och massor av mer saker. Vi tycker att det är jätte bra att de gjort saker som man använder istället för att köpa en vanlig reflex till jackan som bara brukar ligga hemma och skräpa. Grimma, grimskaft, borstar och reflexer använder man ju alltid? Kanske inte reflexer ute på dagen men allt är mer nödvändigt än en vanlig reflex. Det är Hööks som har "rosa bandet sakerna" i sin butik, när man köper en utav sakerna går 30kronor till Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj. 
 
 
 
 
 

Studsbana

Precis som rubriken säger så hoppade jag studs idag med Vanni. Gick suveränt! Startade igång med trav, bra och framåt trav så att hon skulle komma igång och bli varm. Trav på volterna samt övergångar skritt - trav - mellanskritt - trav - skritt, hon lyssnade jätte bra och kom in i traven lugnt utan att rusa iväg. Vidare till galoppen, galopp på fyrkantspåret något varv sedan in på volten. Jobbade med att ställa och böja henne. Började så smått hoppa där efter. Litet kryss började jag med på ena långsidan tog det både i trav och galopp några gånger. Sedan vidare på studsen. Det hade vi satt upp på andra långsidan med tre hinder med två galoppsprång i mellan. Vanni lyssnade jätte bra och sökte sig mot hinderna, inte en enda vägran bara någon rivning. Som sagt gick det jätte bra idag och är så otroligt stolt över henne. Hon har redan utvecklats endel. 
Blev inga bilder på när vi hoppade för det blev mörkt rätt snabbt så ni får nöja er med dessa.
 
 

About Julia

Här kommer lite information om mig:
 
Jag heter Eva Julia Holgersson och är 13 snart 14år. Fyller år den 13:de oktober, alltså född 1999. Jag bor i Borås med min familj på tre personer, mamma, pappa och lille bror. Borås är inte världens roligaste stad men jag trivs hyfsat bra, På min fritid brukar jag oftast vara i olika stall och hänga på stan med mina kompisar. I stan brukar vi oftast shoppa och nästan alltid fika. Jag är en riktig gotte gris som många av mina vänner också är. Mina intressen är att rida, fota, träna, hundar och kläder. 
 
Jag har ridit i cirka 5-6år med olika långa uppehåll. Jag kan börja berätta om min första ridskola. Det var 4-H gården i Hässleholmen. När jag red som minst där så var det mest lednings lektioner och man lärde sig grunderna men sen så slutade jag, sen börja jag igen som 7-8 åring och red lite mer avancerade lektioner, slutade sen igen och börja när jag var cirka 11-12år sen har jag fortsatt (slutade inte för att jag tyckte stället var dåligt utan för att jag tröttnade och tyckte inte det var kul).  4-H var en jätte bra ridskola, man lärde sig mycket och det var alltid trevligt där. Man fick prova på olika saker och lektionerna va alltid anpassade efter kunskap. De hade även bra teori lektioner. Det anordnade små jymkanor som va jätte roliga att delta i. Det tråkiga var bara att det hade så lite hästar och alla var lika stora (alla var sora, ingen liten). Ibland efter lektionerna så fick man även hjälpa till att mata getter, grisar eller hästarna som jag tyckte va skit kul! Kan inte klaga på något sätt, trivdes rätt bra där.  
Men sen så tänkte jag bara på att det hade vart kul att testa på någon ny ridskola. Bara för att liksom. Jag letade då på internet och hittade på Stall Tokarp. Stall Tokarp ligger i Gånghester. Det var en mysig och rätt bra ridskola. Jag trivdes jätte bra där, fanns så sjukt bra hästar i alla olika storlekar och fäger. Från shettlands ponnyer till adener. Visst lärde jag mig endel där men slutade för att jag inte tyckte att man lärde sig så jätte mycket och vi gjorde nästan samma sak varje gång. Tycker mer det va som en nybörjar rid skola så det kan jag tippsa en som aldrig ridit förut.
 
 
 
 
Efter Stall Tokarp flyttade jag till Borås Ridhus som så klart va den dyraste här i borås men efter att provridit där kunde jag inte göra något annat än att fortsätta. Det är en underbart bra ridskola som jag toppen trivs på. Man lär sig super mycket och förtsår man inte är det bara säga till så berättar ridläraren allt. Hästarna och Ponnyerna är super trevliga. Jag rider ju fortfarande kvar där och har även kommit ut på små clearrounder som dom haft.
 
 
 
 
Tänker inte berätta så mycket mer om ridskolorna nu utan om mina medryttar ponnyer. Jag har haft en B.ponny som heter Oboy. Han var en underbar ponny som jag aldrig kommer glömma. Vi var ute på både dressyr och hopptävlingar. Och han har skött sig underbart. Han var en ponny som man verkligen kunde lita på i alla lägen. Men tyvärr växte jag ur honom.
 
 
 
 
 
Sen har vi Bibi som också var en underbar ponny, henne red jag inte särskillt länge men vi passade bra ihop. Hon var dock rätt gammal 19år och det gör ju också det till att det blir lite tråkigt. När jag kom till henne så var hon inte igång satt så fick börja om från grunden. Hade gått igång hennes kondition bra och byggt upp lite muskler. Hade då tänkt att vara med i någon tävling men sen hittade jag Vanni och bytte till henne.
 
 
 
 
 
Jag bytte till Vanni för att det var roligare men en yngre ponny som man utveklar och utveklas med. Vanni är en Welsh ponny på 5år som inte är utbildad och det ska jag vara med och göra. Har inte haft henne specielt länge men hon är en super fin och snäll ponny. Vi har hoppat och tränat dressyr och hon utveklas rätt så snabbt. Hon hoppar jätte fint så att kommer säkert komma ut på lite tävlingar. Mitt mål med henne är att komma ut på många hopptävlingar och klättra uppåt i klasserna!
 
 
 
 
 
Jag har även en hund som jag är "del" ägare på eller vad man ska säga, jag äger den tillsammans med min mormor och morfar. Bella som hon då heter (jag som döpt henne) är en 3 snart 4årig schäfer tik. Hon är riktigt fin och en riktigt buusig hund. Hon älskar nästan allt, som godis, leka och även agility. Jag tyckte det värkade kul med agility när jag sett det på tv osv. Då började jag mått träna det med lite små hemma gjorda hinder, det gick vidare till att jag köpte riktiga och sen att jag börja träna med kompisar och deraas hundar i ridhuset. Det gick så bra att jag var med i en tävlig. Jag kom två, riktigt stolt över henne!
 
Jag och Bella
 
 
 

About Alexzandra

 
Information om mig:
 
Jag är en tjej på 12 år ska fylla 13 den åttonde December, jag är alltså född år 2000. Jag bor på Trandared med min familj på fyra personer min mamma Jessica min pappa Turbo och min lilla syster Oliwia som är 5 år. Bor i staden Borås som är en väldigt regnig men rolig stad. På min fritid gillar jag att bara vara uppe i stallet och mysa med min häst eller vara i stan med vänner och shoppa lite.
 
Jag har ridit i ungefär hela mitt liv faktiskt. Fick min första häst när jag var två år bara, vi har faktiskt kvar den hästen än idag det är lilla Monis som min lilla syster rider nu. Har även haft en fjording som jag ridit nästan hela mitt liv så jag är väldigt van vid att rida. Och så letar jag ju ny häst med så ja kan ut och tävla hoppning.
 

Lite bilder på Mero och mig.
 
Har även tre hundar Molly Ella och Mira. Men Mira bor inte hemma hos mig utan hos min mormor som 20 meter bort. Molly har jag tävlat lite smått agility med. Ella är ganska ny har haft henne ett år typ.
Och en katt som heter Texas honom har vi haft sedan jag var liten.
Så till sist en hamster som är typ mest min systers men jag brukar gosa  lite med den då och då.
 Lilla Ella
Molly
 
Bild på mig och molly från agility tävlingen, julia och bella också (mobba inte hur vi ser ut)
 
 
 Agillity täning med Molly
 
 
Och min coola katt Texas.
 
Det var väll lite fakta om mig och lite utav mitt liv.
 

RSS 2.0